Bestyrelses-login
Giv en donation

Velkommen til vores fagpanel

Velkommen til Dansk Præmatur Forenings fagpanel, hvor foreningens medlemmer kan stille spørgsmål til fagpersoner om for tidligt fødte.  Alle spørgsmål og svar offentliggøres på hjemmesiden. Det er muligt at være anonym, hvis blot redaktøren er bekendt med medlemmets navn og medlemsnummer. Ønskes anonymitet, bedes dette oplyst ved henvendelsen til Fagpanelet.  

Send dine spørgsmål til: fagpanel@praematur.dk 
 


 Du skal log in for at kunne deltage i debatten log in or register
Lukket tråd

Overstimuleret 4-årig 08-08-2016 20:34
By adminadmin Reply
Hej,
 
Jeg har brug for råd.
 
Min søn er snart 4 år. Han har altid haft tendens til uro i kroppen og skrigture ved overstimulering. Vi synes altid, vi har kunne takle det ved f.eks., at holde oplevelserne lave i de sværeste perioder.

Men nu er det bare rigtigt svært.
Og i alle former for ferier (forlængede weekender, sommerferie mm), hvor vi f.eks. ikke laver noget, skal der absolut ingenting til før han, som han selv siger, bliver fyldt i hovedet og slet ikke kan klare noget som helst. Her til aften trillede tårerne, da han skulle putte, han var ikke ked, men brugt. Hvad kan vi gøre? Nogen der har prøvet noget lign.?
 
Hjælp!
 
Med venlig hilsen

En mor 
 
Re: Overstimuleret 4-årig 08-08-2016 20:44
By adminadmin Reply
Kære Mor.
 
Tak for dit brev og din gode beskrivelse af situationen.
 
Det lyder svært for jeres lille dreng, der ligefrem føler sig brugt.
 
Jeg bemærker, at du skriver, jeres søn får det svært, når I har ferie og i weekenderne. Hvordan mon han har det i børnehaven? Er det en reaktion på en stor børnehave med megen uro? Eller er det derhjemme han bliver urolig?
 
Så tænker jeg: Hvordan har I det i familien? Har I som forældre det godt sammen? Er i som forældre meget aktive og temperamentsfulde, eller er I rolige forældre. Vores børn mærker og kopierer os rigtig meget, sommetider for meget med ting vi ønsker at skjule.

Jeg kender familier, hvor forældrene er meget talende og børnene derfor må gå ind for sig selv, for at få ro i hovedet, ro i deres indre.

Gode velfungerende forældre, men for talende for det følsomme barn med skærpede sanser. Mange af de børn der fødes i dag, er intuitive (sensitive kaldes de af nogle.) Deres sanser er skærpede.
 
Hørelsen f.eks: Jeg opdager ved høreprøven i skolen, at mange børn har skærpet hørelse. Flere hører ned til 5 decibel, hvor 20 er normalt. De børn har glæde af ørepropper eller høreværn når der er høje lyde, musik, megen snak og højt TV.
 
De børn fornemmer også meget. De fornemmer hvordan deres forældre har det. Hvordan deres søskende har det og reagerer på famiien. De børn har brug for at blive beskyttet. Vi har alle perioder, hvor vi ikke har det godt, er kede af det, har for travlt, har meget at spekulere på. Vi er alle bare almindelige voksne, med vores personligheder som forældre. Og sådan må det være. Derfor er det godt at have redskaber, der kan beskytte vores børn der har skærpede sanser.Og de er mange.

Som nævnt: høreværn, ørepropper, ro og nærvær i far eller mors arme. Når I har jeres søn hos jer, vil jeg anbefale i oftest er front mod front. Det giver mere beskyttelse for barnet. Er I på besøg, da lad jeres søn sidde hos jer i beskyttelse, til han selv vælger at blade sig med andre.
Berøring frigiver hormonet Oxytoxin hos både børn og voksne: det giver os ro og glæde. "Put" meget med jeres søn. Fysisk berøring og beskyttelse hjælper ham til ro og indre glæde. Den voksne der holder ham, bør også være rolig. Er man som forældre meget urolig, kan man oftest finde roen ved at trække vejret dybt mindst 5 gange. Oftest er den ene af et forældre par mere rolig end den anden og det kan man jo så udnytte positivt til glæde for et sansende barn, der har behov for roen.
 
Jeg ved, de fleste forældre i dag har travlt og der sker meget i jeres liv. Fuldtidsarbejde, hjem der skal passes, mad der skal købes ind og laves. tøj skal vaskes og alt der hører til en families dagligdag. Lad f.eks jeres søn hjælpe med vasketøj. Det er fredelig beskæftigelse, især, hvis der er noget i hænger op på en tørresnor. Dække bord, være med i madlavningen. De daglige gøremål, hvor han beskæftiger sig med noget aktivt og ikke hele tiden føler, men handler, det gør godt.

Det er vigtigt, at være bevidst om at bekræfte børn, det styrker barnets selvværd. Kritik får barnet til at føle sig mindre værd. Forældre med højt selvværd, får børn med højt selvværd.
 
Jeg håber, I kan bruge mine råd og redskaber.
 
Jeg ønsker jer held og lykke alle 3.

Venlig hilsen

Lena Dyhrberg

Privat Sundhedsplejerske