Bestyrelses-login
Giv en donation

Velkommen til vores fagpanel

Velkommen til Dansk Præmatur Forenings fagpanel, hvor foreningens medlemmer kan stille spørgsmål til fagpersoner om for tidligt fødte.  Alle spørgsmål og svar offentliggøres på hjemmesiden. Det er muligt at være anonym, hvis blot redaktøren er bekendt med medlemmets navn og medlemsnummer. Ønskes anonymitet, bedes dette oplyst ved henvendelsen til Fagpanelet.  

Send dine spørgsmål til: fagpanel@praematur.dk 
 


 Du skal log in for at kunne deltage i debatten log in or register
Lukket tråd

Motorik dreng på 5 år 19-12-2016 15:27
By adminadmin Reply
Hej
 
Vores dreng blev født i uge 32 på Rigshospitalet. Han har klaret sig godt, og er kvik, har god koncentrationsevne, god fin motorik, god hukommelse og godt sprog med stort ordforråd. Vi har i det store hele ikke haft så mange bekymringer, selvom det hele tiden har ligget i baghovedet, at han er præmatur.
 
Vi skriver nu fordi vi er blevet opmærksomme på, at han ren motorisk ligger et godt stykke bag sine jævnaldrende. Vi kan se det ved løb, boldspil, svømning etc. Igen. Det er ikke fordi vi er meget bekymret. Vi har ikke ambitioner om, at han skal være elitesportsudøver, men vil selvfølgelig gerne hjælpe og støtte ham bedst muligt.
 
Vores spørgsmål går derfor på, om der er noget vi kan gøre. F.eks nogle motoriske øvelser eller nogle særlige sportgrene der er gode? Han går pt til svømning og dans/leg, og er glad for begge dele.
 
På forhånd tak.
 
Venlig hilsen
Forældrene 
 
Re: Motorik dreng på 5 år 19-12-2016 15:32
By adminadmin Reply
Hej

Det lyder som om, at jeres søn generelt trives og samtidig kan have gavn i at blive stimuleret i sine grundsanser.

Vi har tre grundsanser - den vestibulære sans, der sidder i det indre øre og registrerer al bevægelse af hovedet. (Det er den vi mærker rigtig meget i rutsjebanen).

Når han hopper, gynger på gynge eller ruller hen over en stor bold samt snurrer rundt, så påvirkes den vestibulære sans i alle dens retninger. Det har god effekt at træne sansen tre gange dagligt, men det er vigtigt, at I sammen med jeres søn finder frem til, hvad han kan lide og synes er sjovt, samt hvad der fungerer i jeres familie. Husk når han snurrer at snurre lige mange gange hver vej ... han må gerne blive lidt rundtosset, men det skal ikke være ubehageligt!

Foruden den vestibulære sans har vi muskel-led sansen - der sidder i alle muskler og led, og registrerer al bevægelse i kroppen og vi har følesansen, der sidder i hud og slimhinder.

For at stimulere de to sidstnævnte sanser vil vi anbefale, at I dagligt masserer, nusser eller klapper på ryg, ben og arme. Giv gerne fodmassage eller fodbad eller begge dele. Måske har han brug for at ligge under en tung dyne eller i sin sovepose, så hans hud berøres fast om natten. Pres gerne leddene i arme og ben let sammen, så muskel-led-sansen aktiveres. Tumlelege er også gode til at stimulere både føle- og muskel-led-sansen.

Mht. fritidsaktiviteter er vores anbefaling, at barnet går til noget, der giver mening for det - så vi vil derfor ikke anbefale én sportsgren frem for en anden - men tænker at det er super, at han trives med svømning og dans, hvor grundsanserne bliver meget stimuleret.

God fornøjelse Kit og Mette