Bestyrelses-login
Giv en donation

Velkommen til vores fagpanel

Velkommen til Dansk Præmatur Forenings fagpanel, hvor foreningens medlemmer kan stille spørgsmål til fagpersoner om for tidligt fødte.  Alle spørgsmål og svar offentliggøres på hjemmesiden. Det er muligt at være anonym, hvis blot redaktøren er bekendt med medlemmets navn og medlemsnummer. Ønskes anonymitet, bedes dette oplyst ved henvendelsen til Fagpanelet.  

Send dine spørgsmål til: fagpanel@praematur.dk 
 


 Du skal log in for at kunne deltage i debatten log in or register
Lukket tråd

Opstart i dagpleje/vuggestue 28-05-2017 11:03
By adminadmin Reply
Hej Fagpanel,

Min datter kom lidt for tidligt uden nogen videre årsag. Vi var indlagt i 11 dage, og hun trives rigtig godt, har aldrig været syg og blev fuldammet til 6-7 måneder efter vi trappede ud af sonden. Hun er nu 8 måneder og 5 dage gammel.

Hun er dog meget sensitiv. Jeg har gennem min barsel isoleret mig mere og mere, fordi selv de mindste ting resulterer i spoleret søvn og overstimuleret barn. En simpel tur ned og handle, kan få hende til at geare helt op, råbe højt og baske med arme og ben. Efter lidt tid begynder hun også, at græde.

Hun græder normalt meget lidt, så længe hun holdes hjemme og rutinerne følges.

Når hun ammes skal der være komplet ro. Hvis jeg snakker, bliver hun ked af det. Dette er selvom jeg blot snakker stille og roligt med hendes far, f.eks.

Hun bliver altid ked af det, når jeg snakker i telefon, næsten lige meget hvad hun laver.

Når hun ligger på gulvet, er hun meget aktiv, trækker vejret hurtigt og slår med arme og ben. Hun er motorisk lidt langsom. og kan f.eks. her som 8 måneder kun trille, hvilket hun ikke gør tit. Hun kryber eller kravler ikke, og kommer aldrig op på knæ eller lignende.

De første 4-5 måneder af hendes liv ville hun KUN sove oven på mig eller far, så hun boede nærmest i en strækvikle. Stille og roligt begyndte hun at sove for sig selv om natten (i en tremmeseng der står lige op af vores seng). Hun sover nu fint i sin barnevogn i løbet af dagen, men kun hvis den står bomstille herhjemme. Står den et andet sted, sover hun kun 30 minutter ca. Bevæger den sig, sover hun 15-20 minutter, vågner og falder ikke i søvn igen, før vi er hjemme.

Hun har ikke været begejstret for mad, og er først begyndt at vise interesse for nylig. Hun nægter flaske og sut.

Jeg er lidt bekymret for opstart i dagpleje/vuggestue. Tror I, hun er så sensitiv, at hun ville have gavn af, at 'fylde for to', eller hvordan det nu er? Det mener en ven, som er uddannet socialrådgiver.

Hun var langsom til at etablere øjenkontakt, og langsom til at grine og smile. Alle tre ting er dog uden problemer nu.

Hun bryder sig ikke om at blive holdt af andre, specielt ikke, hvis de forsøger at kigge hende i øjne eller på anden vis etablere kontakt med hende. Det er bedre, hvis de holder hende så hun vender ryggen til dem.

Både far og mor er hun tryg ved.

Jeg er meget i tvivl om, om vi bør reagere og hvordan. Jeg vil jo ikke overreagere, og sygelig gøre hende. Mange siger også tit til mig, at hun jo ikke er 'særlig præmatur'. Men jeg er også bange for at underreagere, og ende med et barn, der mistrives i dagligdagen.

Min Sundhedsplejerske siger ikke så meget, udover at hun har rådet os til at gå efter en dagpleje fremfor vuggestue.
 
Er der noget vi kan gøre, nogen ting vi kan sætte gang i, eller muligheder i samfundet for præmature vi kan gøre brug af?

Håber I kan hjælpe,

Mvh en mor 
 
Re: Opstart i dagpleje/vuggestue 14-07-2017 11:25
By adminadmin Reply
Kære Mor,

Mange tak for dit spørgsmål.

Jeg har overvejet jeres mange udfordringer. Jeg læser, I har lyttet og lytter meget til jeres datter og har lavet en rigtig god beskrivelse af hvad, Jeres datter ønsker og hvad I allerede har gjort.

Min viden og erfaring siger mig, at det er rigtig godt, det I allerede har gjort.

Jeres datter er en lille følsom pige. Sensitiv kalder de fleste det. - Klog og intuitiv kalder jeg børn med de nævnte reaktioner. Men det kræver ekstra nærvær og koncentration, når børn reagerer som jeres datter.
 
Jeg vil anbefale, I skærmer jeres lille datter fortsat.:
 
Når I holder hende er det vigtigt, I er front mod front. Når I er sammen med andre mennesker bør hun være i jeres arme. Så vil jeg anbefale, at I siger/hvisker stille til jeres datter, far/mor passer på dig. - Her er godt og trygt at være. Fortæl gerne, hvem der er sammen med jer. Dem der er tættest på. Vi er på besøg hos...... Vi skal bare lige købe aftensmad eller?????? Stille og roligt fortæller jeres datter, hvad der foregår.
Jeres datter forstår, hvad I siger, så fortæl hende hvad der skal ske, hvad der foregår, i korte konkrete sætninger. Kommunikation med det spæde og lille barn kan læses i bøgerne: "Krop og
Skrig" og "Født Klog" - Det kan give rigtig store ændringer i samvær med barnet.
 
Forslag og svar på jeres brev:

- Tag f.eks et tæppe omkring jeres datter, så hun nærmest gemmes. Det giver ekstra beskyttelse.
 
- Når du ammer din datter, vil jeg anbefale, du undgår at tale. Sæt jer måske i eget rum nogle gange. (Jeg har oplevet mange børn, der ønsker koncentration fra moderen under amning)
 
- Nogle børn får det skidt nær IT apparater. Prøv i størst mulig udstrækning, at undgå mobil, computer m.m. nær jeres datter de næste 2 måneder. Observer så, om hun ændrer sig. Bliver mere i harmoni med sig selv. Mere modstandsdygtig overfor andre mennesker, lyde m.m.
 
- Du skriver, at din datter er motorisk tilbage: Det kan I få be- eller afkræftet ved, at i undersøger hendes øjenmotorik. Lad jeres datter sidde på skødet af den ene af jer, mens den anden fører et stykke legetøj, hun holder af, fra venstre til højre. se om hun kan følge det i en lige linie, uden afbrud i midten. Førsøg et par gange fra side til side. - før det så op og ned og op igen nogle gnge.
 
- Gennemfører jeres datter denne "leg" er hendes hjernebjælke i god udvikling. Hjernebjælken består at fedtstoffet myelin og dannes i bevægelse fra side til side. Hjernebjælken sørger for, at de 2 hjernehalvdele - den kreative og den logiske hjernehalvdel. samarbejder. Fungerer det, så vil hjernen hjælpe kroppen til en normal motorik og i efterfølgende kunne kravle og lave krydsbevægelser.
 
- At I har båret jeres datter og haft hende på kroppen de første 5 mdr. er optimalt for en god motorik. Kropskontakt og bevægelse udvikler nervesystemet, produktionen af myelin og dermed motorikken. Så I har gjort, det jeg ville have anbefalet jer.
 
- I skriver, hun ikke vil have flaske og sut. Jeg tænker hun har fået det hun ønskede sig. Drikker hun mon af kop nu ? I kan også forsøge med sugerør, så får hun mere væske af gangen. Mange børn kan bruge sugerør, kort efter, de har suttet maden i sig.
 
- Vedr. øjenkontakt: jeg ved ikke hvor meget I ser jeres datter i øjnene, men jeg anbefaler i gør det meget. Tal med hende,- når I har øjenkontakten, og have gerne fysisk kontakt. Udtryk så jeres kærlighed til hende i ord samtidig. Der giver optimal kærlighed og tryghed.
 
- Sig også, at I gerne vil gøre alt for, at hun bliver tryg andre steder. Sig hvad I ønsker. Se efter hendes reaktion/svar, når I taler med hende. Kommenter også, hendes føleler, At I kan se hun er utryg, men I vil...... At I kan se hun er glad, når .................
 
- Man kan nå langt gennem kommunikation med det spæde og lille barn. - Holder hun kontakten betyder der ja, vender hun ansigtet væk, betyder det nej. I kan også aflæse svar i mimik og kropssprog. (I kan låne Født Klog på biblioteket som lydbog, det er min erfaring, forældre bedre kan få tid til det end at læse.)
 
- Det er vigtigt, at I som forældre også er sikre, så det skaber tryghed for jeres datter. Jeg læser det er dig som mor, der skriver. Er barnets far også sikker i sin rolle som far ? Det er vigtigt for børn, at forældrene viser styrke og tryghed. Jeg læser I har være optimale overfor jeres datter. Er I fælles, eller er det dig der styrer det? Under alle omstændigheder, styrk hinanden. Ros hinanden, Bekræft hinanden i forældrerollen.
 
- Når hun skal prøve noget nyt, så vær tæt på hende eller hold hende. Pres ikke jeres datter ud i noget. lad hende selv udforske i det tempi hun er tryg ved.

Vedr samfundet: Ansøg gerne gennem sundhedsplejersken at jeres datter får en dobbelt plads i dagplejen. Så hun får plads for 2 børn.
 
Jeg håber det har giver jer svar på jeres spørgsmål.
 
Mange hilsner og held og lykke

Lena Dyhrberg

www.sundhedsplejerske.com