Bestyrelses-login
Giv en donation

Velkommen til vores fagpanel

Velkommen til Dansk Præmatur Forenings fagpanel, hvor foreningens medlemmer kan stille spørgsmål til fagpersoner om for tidligt fødte.  Alle spørgsmål og svar offentliggøres på hjemmesiden. Det er muligt at være anonym, hvis blot redaktøren er bekendt med medlemmets navn og medlemsnummer. Ønskes anonymitet, bedes dette oplyst ved henvendelsen til Fagpanelet.  

Send dine spørgsmål til: fagpanel@praematur.dk 
 


 Du skal log in for at kunne deltage i debatten log in or register
Lukket tråd

Søskende og præmatur 21-10-2017 09:45
By adminadmin Reply
Hej,

Jeg håber det er i orden, vi henvender os til jer, da vi er fuldstændig i vildrede. Vi fik vores søn hele tre måneder for tidligt, og er for en måned siden blevet udskrevet. Han har det fint, han vejer 3250 gram og er 50 cm, så han er en fin lille baby, der trives. Han har haft et 'mildt' forløb trods hans akutte velkomst. Han lagde meget kortvarig i respirator, fik blod og skulle ellers blot vokse sig stor og stærk. Nu viser det sig, at jeg allerede er blevet gravid igen. Hvordan det er lykkes, aner jeg ikke, eftersom prævention blev brugt fra start, men det er nu engang den realitet, vi står overfor.

Vi aner ikke, hvordan vi skal takle det. Hvordan ville vores præmatur søn eventuelt tage, at blive storebror, når han er 8-9 måneder korrigeret, for selvom der ville være et år mellem dem, så vil de jo lige på grænsen til at være tvillinger. Man har jo som oftest nogle følger af at være for tidligt født - og ville han kunne, klare at få en lillebror eller lillesøster og skulle dele opmærksomheden så tidligt? Havde han været født til termin og nu faktuelt været de tre måneder, som han jo faktisk er nu, så havde vi jo ikke været så meget i tvivl om, han skal være storebror nu, men man er noget mere 'krævende' når man er præmatur, og er måske næppe parat til at dele opmærksomheden.

Jeg håber I kan give os nogle råd og vejledning.

Mange venlige hilsner en mor  
 
Re: Søskende og præmatur 21-10-2017 10:27
By adminadmin Reply
Kære Mor

Tak for dit spørgsmål og din tillid.

Det er en svær situation, jeg forstår rigtig godt jeres tvivl. Det er en svær beslutning. Jeg synes altid det er svært at vælge et barn fra. Det er også svært at sætte et barn i verden, når en storebror ikke rigtig er en "storebror".

Det er altid svært at være søskende til et barn, der kræver mere end "normalt". Det præmature barn vil altid kræve og få mere opmærksomhed den første tid, som naturligt går fra det andet og raske barn.

Det kræver en stor bevidsthed om omsorg omkring barn nr. 2. Den kan man som forældre beslutte at man vil prioritere. Så det forebygges at barn nr. 2 bliver sat i 2. række. Jeg vil sige, det kræver meget som forældre at få børn så tæt på hinanden og så hvor den ældste har den svære start. Hvis I er indstillet på de nævnte særlige opgaver vil jeg tro, I og børnene vil klare det.
 
Har I bedsteforældre eller andre familiemedlemmer tæt på jer? Nogen, der har tid og overskud til at give en hånd med, er det en gevinst. I kunne også få en ung pige eller moden dame nogle timer hver dag til det praktiske. Det ville være en god prioritering.

Har I økonomi og mulighed for at barnets far kan tage orlov de første måneder efter den næste fødsel. Så vil det være rigtig godt.

Er du en mor der er meget mor vil det gå lettere. Der skal overskud til og mere interesse for moderrollen end for jobbet udenfor hjemmet. Det er en styrke og næsten en betingelse.

Det vil være svært for det ældste barn at blive sendt i vuggestue og samtidig være den store i familien så tidligt. Så jeg tænker det er at være dagplejer for egne børn. At være hjemmegående for 2 børn, men gerne med hjælp.
 
Det er mange tanker. Jeg hverken kan eller vil sige ja eller nej. Men har her givet nogle tanker, konsekvenser og opgaver 2 børn så tæt på hinanden vil betyde for både børnene og for jer som forældre.
 
Der er jo altid muligheder. Men hjælpen er en betingelse med 2 børn så tæt på hinanden, hvis I alle 4 skal komme gennem de første 2 år med kærligheden i behold og 2 børn i harmoni.
 
Jeg håber i kan bruge mine tanker og oplysninger.
 
Jeg ønsker jer held og lykke med beslutningen.
 
Lena Dyhrberg

Privat sundhedsplejerske

Www.sundhedsplejerske.com