Bestyrelses-login
Giv en donation

Behandlingstyper

 

Forældreerfaring - Lasse
af den.

En lille sjæl i 1000 stykker

Lasse har svært ved at finde ro. Han er Dejlig ren og puttet for mere end lidt siden. Lasse vender og drejer sig. Sutten får nogle kraftige sut. Mor tænker at Lasse virker utryg.
Mor tager selv nattøj på. Lægger sig på ryggen. Og tager Lasse på maven og holder ham godt ind til sig. Lidt efter sover Lasse.

I dag har der været gæster. Mor har haft ekstra travlt. Lasse har været taget på skødet af de søde mostre og morfar. Lasse er glad for knus og kram. Da gæsterne er kørt, er Lasse rigtig mor - dårlig. Som om han har været lige ved at forsvinde, blive fremmed for sig selv. Som om der skal ekstra meget mor til at give ham sans og samling.

Lasse sidder i sit elskede røde badekar af plastik. Mor sidder på Wc’et. De snakker, luften er dampet og varm. De hygger sig.

Det er mest Lasse, der snakker. Mor nyder at Lasse er veltilpas, køn, stor og stærk at se til.
Ansigtet og øjnene har en åbenhed, der giver indtryk af et nærværende og følsomt gemyt.

Mor rejser sig og går ud i køkkenet et øjeblik. Kort efter begynder Lasse at græde. Kalder og græder. "Jeg drømte et mareridt," "mens jeg var vågen", fortalte Lasse Mor. "Det gør jeg, tit, når jeg er alene".

Lasse sover. Pludselig begynder Lasse at græde. Hele kroppen græder. Lasse vågner. Mor tager Lasse ind til sig. Lasse trækker nogle dybe lettelsens suk. Falder i søvn igen. Lasse søger med hånden, mens han sover. Lasse tager mors finger i hånd, i søvne.

Lasse er tidligt renlig. Tager selv initiativ. Da Lasse lige fyldt 2 år, vil han slet ikke have ble på mere. Heller ikke om natten. Lasse er længe om at få hår og tænder. Og at tale....Lasse er også længe om at huske noget nyt, som Mor synes at Lasse skal lære.

Lasse klarer sig godt i børnehaven, men bliver jævnligt sendt ud i køkkenet for at spise alene. Han laver uro ved frokostbordet.

De voksne mener at Lasse mangler lidt hår på brystet, da det skal besluttes om Lasse skal starte i skole efter sommer. Lasse er klar rent fagligt.

Du skal ikke lære for skolen, men for livet...
Lasse kommer i børnehaveklasse. Der er 28 børn i klassen. Lasse fortæller en aften til Mor, at han ville ønske at han ikke længere var Lasse. Lærerne kan se at Lasse ikke trives. Lasse irriterer de andre i klassen. Lige før det er frikvarter, begynder Lasse at lave lyde. Lasse kan finde på at kravle på gulvet midt i timen. Til Jul bliver der lavet en test af børnene. Lasse er blandt de 4 dygtigste. Lasses klasselærer siger til Mor at Lasse trænger til en ordentlig røvfuld. Mor spørger Lasse hvorfor han laver lyde. Fordi det snart er frikvarter siger Lasse. Jeg er bange for frikvartererne. Hvorfor kravler du rundt på gulvet i timen. Fordi jeg drømmer, mens jeg er vågen, og det er mareridt. Når jeg sidder lige så stille på stolen, drømmer jeg at jeg ligger i en glaskiste, og at der er engle omkring mig i hvidt tøj. Nogle af englene er gode, nogle af dem gør mig fortræd. Jeg er bange for drømmen. Jeg har haft den mange gange.

Lasse græder næsten hver dag han skal i skole.

Lasse kommer på en anden skole. En Lille skole. Det er meget svært for Lasse med nye børn, og nye voksne. Lasse ønsker sig mange knus. De voksne bliver irriteret på Lasse.
Det er meget svært for Lasse at koncentrere sig. Lasse lærer næsten ingenting. Allerede fra start er der mange, der ikke kan lide Lasse. Lasses nye klasselærer driller Lasse fordi han snakker meget om sin Mor. Lasse er jo trods alt en stor dreng på 8 år.

Lasse elsker ABBA og Bjarne Jess Hansen. Og Lasse elsker at gå til svømning og til violinspil. Lasse elsker at lege med Glenn og de andre drenge hjemme på gaden. At cykle, at køre på inlineres, at folde sig ud i en tryg og kendt verden. Lasse elsker at tegne sammen med mor, Lasse bestemmer hver lille streg og prik og farver, Men Mor skal føre pennen. Lasse synes at han er dårlig til at tegne. Mor siger at det er han ikke, at Lasse bare skal øve sig. Mor kan se at Lasses personer er meget Nicholaiagtige, og mange gange har de ikke nogen fødder. Lasse tegner også mange blomster en lang streg som stilk og en rund bold som blomst. Træer er på lignende måde som blomster. Lasse griner meget og hjerteligt. Og Lasse har mange smil at dele ud af. Lasses humoristiske sans er veludviklet.
Nede i Kælderen har Lasse en høvlebænk. Her bygger Lasse alle de skibe, som han søsætter nede ved stranden. Timer bliver brugt på at bygge skibene. Og på at søsætte dem. Der bliver bygget dæmninger og sandslotte. Helst sammen med en god ven.

Lasse kommer let i konflikt med sin storebror. Lasse driller og overholder ofte ikke bordskik osv. f.eks. Prutter Lasse meget og højt. Lasse piller også tit næse. Lasse skal have en besked mange gange før den siver ind. Lasse tager også gerne af fadet, inden der er sagt vær så god. Og Lasse tager gerne det største stykke, og gerne det meste, hvis det er livret. Lasse afbryder og taler ret højt. Stakkels storebror.

Og stakkels Lillebror. For storebror har et heftigt temperament. Storebror føler at Mor er alt for eftergivende overfor Lasse. At Lasse kan snøre hende. At han er nødt til at tage ansvar for at Lasse lærer nogle gode manerer. Mor Synes at storebror blander sig i noget som er hendes ansvar.

Lasse skal testes af en skolepsykolog. Lasse er en fin dreng, der ikke har kunnet tåle omgivelsernes negative dom. Lasse har en høj IQ. Lasse bliver smidt ud af den nye skole.
Lasse kommer på endnu en skole. Lasses høje IQ, frister skolen til at investere i ekstraundervisning til Lasse.

Lasse lærer meget i løbet af et år. MEN……ikke nok. Lasse bliver testet igen. Den nye psykolog skriver til Hjemmets kommune, at Lasse bør gå på en institution, hvor hele familien skal samarbejde om at få et sundere samspil. Hvor Lasse kan få nogle positive relationer til voksne. Lasse har latent angst, og på trods af Lasses høje IQ, har han ikke har været i stand til at lære, hvad man kan forvente af et barn på Lasses alder.

En Frelsende engel med en Sandkasse…

Mor kontakter Jonna Jepsen fra Dansk Præmaturforening. Fortæller om Lasse. Har Jonna nogen gode råd???? Sandkasseterapi. Kranio-sakralterapi.

Mor tager et lån. Og kommer i kontakt med Jytte Høj Hammer i Glumsø. Jytte er uddannet socialrådgiver og psykoterapeut, men har yderligere uddannet sig som sandkasseterapeut.

Terapien gå i al korthed ud på at lege sig igennem sine indre trolde og dæmoner. Uden de store ord. Terapeuten arbejder ud fra Jungs drømmetydning, hvor figurerne symboliserer forskelligt.

Sandkassen kan gøres våd og der er ret frit slag.

Lasse var meget glad for at skulle begynde hos Jytte. Glad for at han fik hjælp. Han sagde at han var træt af at få så meget skæld ud. Træt af at være bange.

Efter første gang hos Jytte, fortalte Lasse at han jo stadigvæk var dum, men at nu følte han det bare ikke sådan mere.

Lasse begynder at tegne….nogle smukke tegninger. Gennemførte, rolige grundige bløde og følsomme tegninger. Der er mange med smukke langhårede damer, natur og bjerge i baggrunden. Lasse tegner også dyr. Lasse kommer mange gange ned til Jytte.

Mor Flytter sammen med sin kæreste. De vil gifte sig. De vil skabe noget ro for Lasse. De flytter ind i Kærestens hus. Storebror flytter ind i sit lille sommerhus. Nu skal Lasse have al den støtte, der kan gives. Mors kæreste går til skydning sammen med Lasse. Det er svært for Lasse med nye mennesker. Og det er svært at flytte fra Lasses elskede hus.

Jytte og Lasse snakker rigtig meget sammen. Og Lasse laver mange sandkasser. Lasse bliver langsomt bedre til at turde mærke sig selv, siger Jytte. Det er fordi Noget af Lasses angst kommer op og bliver kikket på. Og Jytte kan hjælpe Lasse med at finde en teknik til at styrke sig selv. Lasse holder lige så stille op med at tale så højt. Holder op med at prutte så meget ved spisebordet.

Der er ikke nogen hurtig genvej til at samle Lasses skårede sjæl.

Lasse ser stadig Jytte, Lasse har stadig problemer, Lasse kan stadigvæk være skide irriterende. Men det er sjældent at Lasse har mareridt, og det er sjældent at Lasse er så bange, at han næsten ikke tør være alene i et rum. Lasse er ikke længere så afhængig af Mor. Lasse er meget sammen med sine venner.

Da Mor blev gift med sin kæreste, rejste Lasse sig op og holdt en varm, kærlig og humoristisk tale til parret. Talen var ikke for lang, og ikke for kort. Lasse har et stort overskud.

Jytte har en særlig plads i Lasses og Mors hjerte. Som en slags jordemor. Jytte har arbejdet målbevidst, hensynsfuldt, professionelt, og meget personligt. Tak Jytte fordi du ville arbejde med Lasse. Og tak Lasse fordi du turde give Jytte lov. Tak Gud for at Lasse har så meget godt liv.


Kærlig Hilsen Mor/Toni