Bestyrelses-login
Giv en donation

Behandlingstyper

 

Akupunktur - teori
af den.

AKUPUNKTUR – TEORI

I moderne akupunktur behandling anvendes flere forskellige metoder til at stimulere akupunkterne. Det kan være traditionelle akupunkturnåle, elektrisk stimulans (elektro-akupunktur), laser-behandling, vakuum behandling, lydvibrationer (sonopunktur), fingermassage med flere.

Mange behandlere har specialiseret sig i en bestemt metode, for eksempel Traditionel Kinesisk Akupunktur, Elektro-akupunktur, Vakuum-akupunktur, Øre-akupunktur o.s.v. Nogen gange kombineres akupunktur behandling med urte-medicin.

Nogle vil sige, at akupunktur virker på næsten alle sygdomme - men metoden er dog ikke helt sikker. Selv ved mindre skavanker kan behandlingen i visse tilfælde være resultatløs.
Mange påstår, at den såkaldte Placeboeffekt - det vil sige, at troen er nok til at opnå et godt resultat - er afgørende. Det er dog uden betydning om man tror på akupunktur - det bevises af det faktum, at såvel spædbørn som dyr er blevet behandlet med lige så godt resultat som voksne mennesker. Tro eller motivation er imidlertid altid et positivt element i enhver behandling - hvilket også er et anerkendt synspunkt indenfor det etablerede sundshedsvæsen.

Akupunktur behandling kan ofte lindre en lang række skader og symptomer med et positivt resultat - for eksempel mange smerter, problemer i muskler og led, idrætsskader, astma, fordøjelses problemer, hormonelle ubalancer, styrke kroppens immunforsvar, rygeafvænning med flere. WHO har for øvrigt udarbejdet en liste over lidelser, der er behandlingsværdige med akupunktur. I flere lande tilbydes akupunktur behandling nu også indenfor det almindelige sundshedsvæsen.

En akupunktur behandling er stort set smertefri og varer cirka en time. Der anvendes normalt éngangsnåle for at udelukke eventuel smittefare. Nålene stikkes mellem et par- og op til otte millimeter ned i huden, afhængigt af fedtlaget. Patienten kan ofte føle nålestikket som en svag krampe eller udstrålende ømhed. Under behandlingen fornemmer mange en slags berusende fornemmelse efterfulgt af afslapning. Antallet af behandlinger varierer - til tider er en enkelt behandling nok, men oftest skal man have omkring tre.

Dansk lovgivning kræver i dag en autorisation fra Dansk Akupunktur Råd for at udøve akupunktur (med nåle) - herunder dokumentation for en godkendt uddannelse samt samarbejde med en tilsynsførende læge.