Bestyrelses-login
Giv en donation

Behandlingstyper

 

Forældreerfaring - Mikkel
af den.

Som mor til et par præmature tvillingedrenge, vil jeg gerne fortælle om vores ”redning”.

Da vi 5. marts 1997 fik Emil og Mikkel på 2020 g og 1300 g, var det 7 uger før planen. I forvejen havde vi Nikolaj på 4½ og Katrine på 2½ år. Med sådan en flok siger det sig selv, at hverdagen kræver en god portion energi og overblik.

Efter en del startvanskeligheder fik vi drengene hjem. Mikkel fik lyskebrok, der krævede operation, men så troede vi også, vi var igennem. Emil udviklede sig fint, men Mikkel haltede hele tiden bagefter. Jeg fik orlov efter §48 for at give ro til deres udvikling. Mikkel brød sig ikke meget om kropskontakt, han var meget motorisk urolig, havde et hektisk bevægemønster og sov meget lidt (vågnede 10-15 gange om natten).

Januar 1998 formidlede sundhedsplejersken kontakt til kommunens ergoterapeut. Hun startede op med nogle øvelser for at stimulere Mikkels sanser. Specielt lagde hun vægt på hans berøringssans, bl.a. forsøgtes babymassage. Det hjalp lidt, men han var stadig hektisk, urolig og ønskede ikke direkte kropskontakt.

Sidst i februar hørte vi via ergoterapeuten om kugledynen. Jeg er sygeplejerske og noget konservativ i forhold til behandlingsmetoder, men på det tidspunkt var jeg parat til hvad som helst - heldigvis.

Vi fik dynen på prøve i 14 dage. Første gang Mikkel fik den på skreg han, så den krævede lidt tilvænning og tålmodighed, men i løbet af 2 døgn accepterede han den, og jeg fik min første nattesøvn i næsten et år – vidunderligt.

Da vi fik den, kunne Mikkel ikke koncentere sig, hans bevægemønster var meget hektisk, og han var kun nået til at ligge på gulvet og trille rundt.
I løbet af den første uge faldt han til ro, lærte at sidde op og var knap så krævende om natten.

15 måneder gammel var han næsten alderssvarende. Han elskede en god knusetur, opsøgte selv kropskontakt. Han var en glad og mild lille fyr med masser af mod på livet. Sidst men ikke mindst havde han fået et normalt søvnmønster.

Mikkel er nu 4 år og 9 måneder, han er stadig lille af sin alder. Han er 91 cm høj og vejer 11,2 kg. Han har også stadig behov for faste rammer, megen tryghed og trækker sig ind i sig selv, når der er for meget ukendt omkring ham. Motorisk er han fuldt alderssvarende, både fin- og grovmotorikken er med. Han er samlet og kan fint koncentrere sig om de ting, han er i gang med. På grund af sin størrelse kan han putte sig ind alle vegne, og benytter sig af det - han elsker kropskontakt. Indlæringsmæssigt er han på højde med sine jævnaldrende, men han er mere forsigtig med at afprøve sine færdigheder, som regel viser han det først, når han er helt sikker på, at det er noget, han kan.

Der er stadig perioder, hvor han har brug for kugledynen, og nu kommer han selv og beder om den. En sidegevinst vi har haft af den er, at vores store børn har leget meget på og under dynen, og deres indlæring i skolen har været meget flot.

Én situation, hvor vi har brug for at få mere ro omkring, er måltiderne. Der har Mikkel fortsat problemer med af finde ro, og vi vil nu prøve kuglepuden.

Jeg kan kun anbefale andre at prøve kugledynen til deres barn, og det gør jeg faktisk til alle, der gider høre på det. Dynen er ikke god til alle børn, men da man kan få den på prøve i 14 dage, kan man jo se om det hjælper barnet.

Skrevet af mor – Ann Thorsen forår 2002

 

Forhandler: www.protac.dk